Buah guarana mempunyai nilai khasiat yang tinggi. Guarana kaya dengan guaranin, asid amino, bahan galian, vitamin, karbohidrat, tannin dan theine.
Ia mudah diserap oleh badan manusia dan dengan itu menjadi makanan kesihatan yang dapat bertindak pantas. Guarana mampu menambahkan kesuburan di kalangan pasangan yang berkahwin.
Untuk wanita yang mengandung, guarana dapat mengurang mabuk hamil dan menambahkan kandungan hemoglobin dalam darah, berfaedah untuk memastikan jumlah oksigen yang mencukupi dibekalkan kepada janin.
Kepada ibu dalam pantang selepas bersalin, guarana bertindak sebagai penggalak tenaga dan mempercepatkan pembaikan tisu selepas bersalin dan mengecutkan semula rahim.
Guarana juga membantu mengawal pusingan haid dar mengurangkan ketidakselesaan semasa haid seperti pening kepala, kekejangan perut, loya, penahanan air dalam badan, bengkak dan lain-lain lagi.
Kebaikan
guarana:
- Menghalang
saluran darah jantung daripada tersumbat.
-
Menguatkan badan.
-
Kurangkan bengkak dan henti pendarahan luaran.
-
Penjagaan kulit dan kosmetik.
-
Menguatkan keupayaan seks.
-
Melawaskan kencing.
-
Awet muda.
-
Menguatkan sIstem imun.
-
Merendahkan kolesterol dan asid lemak.
-
Melindungi hati.
- Memperbaiki
sistem penghadaman.
- Mengaktifkan
sel-sel dan sistem saraf.
- Memerangi
radikal bebas.
-
Sumber tenaga utama.
-
Fungsi menyembuh yang unik.
-
Mencegah bengkak, bisul.
-
Memperbaiki aliran darah.
-
Melegakan anemia.
-
Menghindarkan kesejukan kaki dan tangan.
-
Mengawal keguguran rambut.
-
Membaiki tekanan darah.
-
Mengimbangkan kandungan gula dalam darah.
-
Mengawal kencing manis.
-
Menghindarkan rasa kepenatan.
-
Menambahkan kesuburan.
-
Mengurangkan mabuk hamil.
-
Menambahkan kandungan hemoglobin dalam darah.
-
Membantu janin mendapat jumlah oksigen mencukupi.
-
Mempercepatkan pembaikan tisu selepas bersalin.
-
Mempercepatkan pengecutan rahim.
-
Membantu mengawal pusingan haid.
-
Mengurangkan ketidakselesaan semasa haid.
-
Menghalangkan saluran darah tersumbat
-
Meningkatkan keupayaan otak.
-
Melegakan sakit kepala, sakit saraf, sakit sendi.
-
Membantu proses penghadaman.
-
Meningkatkan kadar penyerapan zat makanan.
-
Menghentikan sembelit.
-
Mencegah keracunan makanan.
-
Menghilangkan kesan jerawat
No comments:
Post a Comment