Keenakan dan khasiat epal memang terkenal. Ia diminati penduduk seluruh dunia biarpun hanya ditanam atau diperoleh di negara tertentu saja.
Epal (Malicus domestica) merupakan tumbuhan buah yang memiliki rasa manis dan masam. Kulit buah ada yang merah, hijau dan kuning mengikut jenisnya.
Epal tumbuh dengan subur di kawasan iklim sejuk. Bagaimanapun, terdapat jenis epal yang subur di kawasan di Asia Tengah bercuaca tropika panas.
Buah epal mengandung berbagai vitamin dan mineral yang semuanya berfungsi untuk memberikan kebaikan kepada kesihatan.
Epal mengangung flavonoid, polifenol dan vitamin C yang bertindak sebagai antioksidan untuk melindungu tubuh dari bakteri dan virus.
Kandungan beta-karoten (Vitamin A) di dalamnya mampu melawan sel kanser dan menurunkan kolesterol. Terdapat juga vitamin B kompleks seperti tiamin, riboflavin dan piridoksin.
Khasiat
atau kebaikan makan buah epal:
-
Antipenuaan dan antikedut.
-
Membantu menghalang jangkitan selsema.
-
Menganjal, melembabkan dan mencerahkan kulit.
-
Mengurangkan selulit.
-
Mengurangkan masalah keguguran rambut.
-
Meningkatkan kadar metabolisma badan.
-
Membantu penyingkiran toksin.
-
Membantu mengurang masalah tekanan darah tinggi.
-
Membantu mengekalkan dan menstabilkan tahap kolestrol.
-
Sesuai untuk pesakit diabetes dan darah tinggi
-
Membantu menghilangkan migraine dan resdung.
-
Menghilang masalah sembelit
-
Meningkatkan tahap kesihatan mata.
-
Diet untuk kekal berat badan unggul.
-
Mengekalkan kesihatan jantung
-
Mengubati penyakit lelah atau asma
- Mencegah
Alzheimer
-
Meningkat kekebalan tubuh terhadap sarangan penyakit.
-
Mencegah buasir.
No comments:
Post a Comment