Wednesday, 7 April 2021

KEBAIKAN KHASIAT DAGING RUSA


Terdapat banyak kebaikan makan daging rusa. Senarai kebaikan seperti berikut:

Memakan daging rusa untuk zat besi. Jika anda ingin memakan daging yang amat kurang lemak dan kalori, daging rusa adalah pilihan terbaik. Ini kerana kebanyakan dagingnya adalah lebih banyak berbanding lemak. Kandungan zat besi dan kandungan mineral dalam daging rusa ini baik untuk menambah darah di dalam tubuh badan kita.

Memakan daging rusa untuk membina tubuh badan. Protein adalah nutrien yang bertanggungjawab untuk membina tubuh badan kita. Daging rusa kaya dengan protein. Jelas sekali, semua daging mengandungi protein tetapi kelebihan daging rusa ini adalah ianya sangat kurang lemak jika dibandingkan dengan beberapa haiwan lain seperti lembu.

Daging merah sering dikaitkan dengan kolesterol tidak baik dan kebanyakan pakar nutrisi menasihatkan anda agar mengurangkan pengambilan daging merah ini. Malahan mereka kebanyakannya mencadangkan agar mengambil daging putih seperti daging ayam dan burung. Daging rusa walaupun daging merah, tetapi ianya berbeza dari daging merah yang lain.

Memakan daging rusa untuk Vitamin B12 untuk mengelakkan penyakit Pernicious Anaemia. Pernicious Anemia adalah penurunan sel darah merah yang terjadi ketika tubuh tidak dapat dengan baik menyerap vitamin B12 dari saluran pencernaan. Vitamin B12 diperlukan untuk perkembangan sel-sel darah merah. Sedangkan Pernicious Anemia disebabkan oleh kurangnya faktor intrinsik.

Faktor intrinsik adalah protein yang dihasilkan oleh perut yang mengikat vitamin B12. Kombinasi vitamin B12 dan faktor intrinsik diserap dalam bahagian bawah usus kecil. Ketika perut tidak cukup membuat faktor intrinsik, usus tidak dapat menyerap vitamin B12 benar.

Secara umum, kebanyakan bayi lahir menghasilkan factor intrinsik yang mencukupi. Sekiranya terdapat Pernicious Anemia, maka ianya berkemungkinan kerana factor keturunan. Sekiranya berlaku, dengan memakan daging rusa, ianya dapat memberikan vitamin B12 secukupnya bagi mengelakkan penyakit ini.

Memakan daging rusa untuk mengelakkan diabetis. Vitamin B6 juga banyak terdapat di dalam daging rusa ini. Vitamin B6 berfungsi sebagai pemangkin yang menukarkan gula kompleks kepada gula ringkas.

Daging rusa mengandungi kurang lemak dan lemak tidak tepu. Lemak tidak tepu secara umum merujuk kepada lemak yang mudah mencair dalam suhu bilik. Anda mudah mendapatkannya di pasaraya dalam bentuk lemak ikan, lemak sayuran dan sebagainya.

Sekiranya anda memakan daging rusa ini, anda akan menerima kebaikan lemak tidak tepu seperti memakan ikan dan juga kekacang. Berbanding dengan lemak tepu yang mudah dijumpai di dalam lemak haiwan, ianya memberi kesan sampingan termasuk thrombosis, arteriosclerosis dan penyakit jantung.

No comments:

Post a Comment