Menu agar-agar banyak jenis dan perisa.
Agar-agar paling asas dipanggil agar-agar kosong atau beldo sirap. Mudah
disediakan, tetapi rasanya tetap sedap. Rasanya sekata dan warna yang menarik. Namun, ada yang pandang lekeh beldo sirap. Kononnya hendak jimat dan tidak pandai hendak buat yang lain. Peduli apa orang kata. Jom buat beldo sirap.
Resipi agar-agar kosong.
Bahan-bahan
- 20 gram agar-agar tali.
- 6 cawan air
- Setengah cawan gula
- Sedikit gula batu
- ¾ cawan sirap berperisa ros
- 3 helai daun pandan
- Secubit garam
- 20 gram agar-agar tali.
- 6 cawan air
- Setengah cawan gula
- Sedikit gula batu
- ¾ cawan sirap berperisa ros
- 3 helai daun pandan
- Secubit garam
Cara-cara membuatnya:
- Masak agar-agar bersama air sehingga larut. Kacau rata.
- Kemudian masukkan gula dan gula batu. Terus kacau
- Tuangkan sirap, daun pandan serta secubit garam. Kacau sebati.
- Biarkan ia masak sehingga mendidih.
- Tapiskan ke dalam loyang atau bekas yang diingini
- Untuk lebih cepat membeku, letakkan di dalam peti sejuk.
- Apabila sudah membeku, sedia untuk dihidangkan.
- Masak agar-agar bersama air sehingga larut. Kacau rata.
- Kemudian masukkan gula dan gula batu. Terus kacau
- Tuangkan sirap, daun pandan serta secubit garam. Kacau sebati.
- Biarkan ia masak sehingga mendidih.
- Tapiskan ke dalam loyang atau bekas yang diingini
- Untuk lebih cepat membeku, letakkan di dalam peti sejuk.
- Apabila sudah membeku, sedia untuk dihidangkan.
- Biarkan sejuk sehingga membeku.
No comments:
Post a Comment