Tuesday 14 July 2020

LAICI KANG RESIPI RINGKAS CARA MEMBUATNYA

Menu laici kang terkenal di negara kita. Ejaan atau sebutan lain bagi laici kang ialah lin chee kang, laicikang, cikang, cikong dan lai chi kang? Tidak kisah mana ejaan yang betul, asalkan ia difahami.  

Kebaikan atau faedah mengamalkan laici kang:
- Mengatasi masalah badan panas.
- Membantu penghadaman.
- Menambah darah.
- Mengatasi masalah insomnia.
- Meningkatkan kesihatan kulit.
- Menambah susu badan ibu.
- Mengembalikan tenaga. 
- Sumber mineral dan vitamin penting diperlukan badan. 

Ciri-ciri lain:
-  Bahan pemakanan yang baik untuk kesihatan.
-  100% asli dengan bahan semulajadi
-  Tiada tambahan pengawet atau pewarna buatan

Biasanya penggemar laici kang akan menikmatinya di restoran atau kedai makan. Sebenarnya tidak susah hendak menyediakan sendiri resipi laici kang.  

Apa yang penting mesti ada bahan untuk membuatnya. Bahan membuat laici kang tidak semestinya 'lengkap'. Ia mengikut citarasa masing-masing. 

Bahan membuat laici kang boleh dibeli berasingan atau yang telah disediakan secara bercampur.

Ini contoh resipi hidangan untuk 5 hingga 7 orang.

Bahan-bahan:
- Biji Lotus.
- Longan kering.
- Kurma merah.
- Anggur kering.
- Gula batu.
- Biji selasih.
- Cendawan salji / kulat putih.
- Kembang semangkuk
- Buah kundur

Cara memasak:
- Bilas semua bahan-bahan atau sekadar menjirus air.
- Masukkan bahan ke dalam periuk atau bekas memasak.
- Tambah 1.5 hingga 2 liter air.
- Masukkan 2 - 3 daun pandan untuk aroma.
- Tambah gula mengikut tahap kemanisan yang diperlukan.
- Tidak perlu tambah gula jika tidak suka manis atau untuk kesihatan.
- Panaskan sehingga mendidih sehingga 30 minit.
- Siap untuk dihidangkan ketika suam-suam atau sejuk.
- Boleh ditambahkan ketulan ais.

Di mana hendak dapatkan bahan-bahan membuat laici kang? Jangan bimbing. Anda boleh dapatkan secara dalam talian. Bahan lengkap seperti di atas. Mudah, cepat dan murah. 
KLIK DI SINI 
KLIK DI SINI 
KLIK DI SINI 

No comments:

Post a Comment