Kulit
kayu manis menjadi rempah penting dalam masakan kerana memberi aroma yang
menyelerakan, selain kaya khasiat. Tetapi tidak banyak orang tahu tentang jenis
kayu manis. Pergi kedai minta sahaja kulit kayu manis tanpa menyedari terdapat
jenis kulit kayu manis yang berbeza.
Dua
jenis kulit kayu manis ialah cassia dan cinnamon. Kulit kayu manis cassia turut
dikenali sebagai ‘Chinese cinnamon’ yang berasal dari selatan Negara China juga
ditanam di beberapa Negara Asia seperti India, Indonesia, Laos, Malaysia,
Taiwan, Thailand dan Vietnam.
Manakala cinnamon adalah kulit kayu manis ‘Ceylon
cinnamon’ yang berasal dari Sri Lanka.
Kedua-dua
jenis kayu manis itu adalah dari ’family’ yang sama. Jadi, tidak banyak beza
antara kedua-duanya. Untuk mudah faham, seperti buah durian yang ada banyak jenis.
Setiap jenis atau nama ada keistimewaan berbeza dan harga pun tidak sama. Namun
apapun jenis durian, ia tetap durian.
Kulit
kayu manis cassia dan cinnamon mengandungi coumarin iaitu sejenis
bahan semulajadi yang memberi perisa. Kandungan coumarin di dalam
kulit kayu manis cassia adalah lebih tinggi berbanding cinnamon. Di bawah
Peraturan-peraturan Makanan 1985, coumarin dibenarkan dalam rempah ratus
tidak melebihi 10 mg/kg.
Berdasarkan penggunaan kulit kayu manis yang rendah dalam masakan dan hanya
digunakan sebagai bahan rempah (bukan bahan utama) untuk memberi
perisa dalam makanan di kalangan pengguna di Malaysia, kandungan coumarin di
dalam kulit kayu manis cassia ataupun cinnamon tidak akan mendatangkan risiko
kepada kesihatan. Ini kerana pada kebiasaannya hanya sedikit kulit kayu manis
digunakan di dalam masakan.
Justeru,
pengguna tidak perlu khuatir dengan tahap keselamatan penggunaan kulit kayu
manis, tidak kira jenis cassia mahupun cinnamon.
Untuk
maklumat pengguna, antara ciri perbezaan cassia dengan cinnamon ialah kayu
manis jenis cinnamon Ceylon memiliki warna lebih terang dari kayu manis jenis
cassia.
Dari
segi tekstur serbuk pula, cinnamon lebih halus dan lembut berbanding cassia.
Manakala dari segi aroma, jenis cinnamon lebih lembut, harum dan menyenangkan
ketika menghidunya. Perbezaan dari segi rasa pula, cinnamon tidak terlalu
menyengat.
Namun,
dari segi khasiat kedua-duanya hampir sama. Tetapi, ramai memilih cinnamon
berbanding cassia kerana ciri-ciri istimewa yang dimiliki.
Pun
begitu, di pasaran jenis yang paling banyak ditemui ialah cassia. Amat jarang
atau sukar untuk mendapatkan cinnamon di kedai-kedai.
Penjual jarang menyimpan
stok kerana pembeli tidak banyak membeli melainkan yang benar-benar ingin
mendapatkan keistimewaannya. Ini kerana harga cinnamon lebih mahal berbanding
cassia.
Tahukah
anda, harga cinnamon berbanding cassia hampir 10 kali ganda! Sedangkan tidak
ada banyak beza khasiat antara kedua-duanya, melainkan dari segi aroma dan rasa
yang sekaligus memberi sedikit perbezaan dari segi kesesuaian penggunaannya.
Jadi,
terpulang kepada pembeli memilih yang mana diingini.
No comments:
Post a Comment