Salah satu tumbuhan yang terdapat di laman
rumah orang kampung ialah belimbing buluh. Belimbing buluh (Averrhoa
bilimbi) atau juga dipanggil sebagai belimbing asam.
Selain bertujuan untuk mendapatkan buahnya,
pokok belimbing buluh ditanam oleh orang dahulu di laman rumah sebagai
sebahagian pokok hiasan. Pokoknya tidak tinggi sangat.
Mudah dijumpai di kawasan kampung dan
kawasan perumahan kerana pokok ini mudah ditanam dan tidak memerlukan penjagaan
yang rapi. Jadi ia sesuai ditanam di laman rumah.
Buah belimbing buluh adalah berbentuk kecil
dengan bentuk bulat selinder atau seakan bersegi panjang dengan warna hijau
muda ketika muda dan sedikit kekuningan apabila telah matang.
Buah blimbing ini jarang dimakan segar
kerana rasanya terlalu masam, kecuali mereka yang minat rasa masam dan dimakan
dengan colek atau pencicih. Sebaliknya ia sesuai untuk dijadikan bahan penyedap
rasa masakan. Ia dicampurkan dalam masakan ikan kari asam pedas dan udang lemak
kuning untuk menghasilkan rasa masam dan manis (dicampur dengan gula).
Belimbing buluh juga dicampur dalam masakan
untuk menghilangkan rasa atau bau hanyir, terutama masakan ikan darat (ikan air
tawar). Ia juga dijadikan campuran dalam membuat sambal.
Belimbing buluh juga dijadikan produk makanan
dan kudapan. Antara produk dari buah belimbing buluh yang terkenal ialah sambal
hitam. Sambal hitam amat terkenal di Pahang, terutama di daerah Lipis. Rasanya
yang unik menjadikan ia pilihan ramai.
Belimbing buluh juga boleh dijadikan
hidangan kudapan apabila direbus sehingga buah menjadi kecut atau seakan-akan
kismis. Rasanya juga menjadi macam kismis. Rasa masam telah hilang melalui
proses osmosis.
Memang elok buah belimbing buluh dijadikan
asas kepada produk lain agar buah itu dapat dimanfaatkan sepenuhnya. Kalau
hendak makan segar, tidak ramai yang meminatinya.
Pokok belimbing buluh berbuah sepanjang
tahun. Jadi, tidak sukar untuk mendapatkan buah belimbing buluh.
Makan buah belimbing buluh memberi kebaikan
untuk mengurangkan kadar tekanan darah tinggi, kencing manis dan pitam.
Antara khasiat belimbing buluh;
- Daunnya apabila digiling halus dan
dilumur boleh menghilangkan jerawat dan melembutkan kulit di muka, sakit-sakit
sendi serta panau.
- Jika direbus, ia boleh mengubati batuk,
menurunkan tekanan darah tinggi dan pitam. Untuk menghilangkan batuk, campurkan
segenggam bunga belimbing buluh dengan sedikit jus pegaga yang telah ditumbuk,
2 biji bawang merah dan 1 batang kulit kayu manis sebesar jari kelingking.
Seterusnya direbus dan ditapis air rebusan itu. Kemudian minum dengan
mencampurkan sedikit madu. Minum segelas, 3 kali sehari.
- Untuk anda yang ada darah tinggi, petik 3
biji buah belimbing buluh. Potong kecil-kecil dan rebus. Minum air rebusannya
selepas sarapan pagi setiap hari.
- Untuk bayi yang diserang penyakit kuning,
mandikan dengan air rebusan daun belimbing untuk meredakannya.
No comments:
Post a Comment