Buah jambu sudah tidak asing lagi bagi
masyarakat Malaysia. Macam-macam jenis jambu banyak terdapat di negara ini,
mulai dari jambu air sampai jambu biji. Tak terkecuali dengan buah jambu mawar,
si jambu wangi.
Bentuk buah jambu mawar ini merupakan
kombinasi dari jambu biji dan jambu air. Sekali pandang serupa jambu biji,
tetapi bila dikopek serupa dengan jambu air.
Buah jambu mawar berbentuk bulat seperti
telur dan memiliki mahkota daun kelopak dan juga tangkai putik yang kuat dan
tidak mudah gugur.
Buah jambu mawar menurut boleh dimakan
segar. Isi buahnya tidak sama dengan isi buah jambu air. Lebih kering. Akan
tetapi, aromanya cukup khas, seperti mawar.
Warna buah ini biasanya kuning, namun ada
pula yang berwarna merah muda. Jika dimakan yang terasa di lidah adalah rasa kelat
dan sedikit manis buah.
Buahnya dapat disuling untuk
memperoleh ‘air mawar’, serupa dengan yang dapat diperoleh dari daun bunga
mawar. Daunnya disuling untuk mendapatkan minyak pati yang berguna bagi
industri wewangian.
Sekalipun rasanya tidak terlalu enak, buah
ini kaya manfaat. Jambu mawar sangat cantik untuk dijadikan tanaman hias.
Selain itu, kulit kayu dan bijinya dapat juga dimanfaatkan untuk mengubati
kencing tidak lawas, demam, dan juga dapat dijadikan ubat penenang.
Pohon jambu mawar juga kerap ditanam di
taman-taman dan pekarangan sebagai pohon hias (ornamental). Selain itu,
bunga-bunganya juga merupakan sumber madu yang baik bagi lebah madu.
No comments:
Post a Comment