Tuesday, 29 March 2016

BUANG RACUN GULA


Diabetes atau kencing manis adalah masalah kronik jangka panjang yang ditandai dengan tahap yang luar biasa tinggi gula atau glukosa dalam darah. Pesakit diabetes sama ada tidak menghasilkan cukup insulin atau atau tidak boleh menggunakan insulin yang tubuh mereka menghasilkan.

Akibatnya, glukosa membina dalam aliran darah. Jika tidak dirawat, kencing manis boleh membawa kepada kebutaan, penyakit buah pinggang, penyakit saraf, penyakit jantung, dan stroke.

Hasil kaji selidik National Health Morbidity pada tahun 2011 melaporkan 20.8% orang dewasa Malaysia (berumur 30 tahun ke atas) mempunyai diabetes; ini bermakna setiap 1 daripada 5 orang Malaysia mempunyai masalah kencing manis.

Dalam suasana gaya hidup moden, peningkatan tahap glukosa darah telah diakui sebagai pencetus untuk pelbagai penyakit kronik terutamanya diabetes dan obesiti. Ini adalah berpunca daripada tindakbalas hasil pemakanan karbohidrat yang tinggi.

Gula yang berlebihan dalam badan boleh dianggap sebagai racun. Gula berlebihan bukan hanya menyebabkan masalah obesiti, diabetes, sakit jantung koronari dan alzheimer.

Gula berlebihan perlu disingkirkan atau dihalang memasuki saluran darah dan memberi impliksai buruk kepada organ badan.

Gula berlebihan turut menyebabkan masalah gangguan kepada bakteria baik probiotik dalam usus yang menyebabkan gangguan kepada daya berfikir secara fleksible kepada otak seseorang dan mengganggu memori baru dan lama.

No comments:

Post a Comment