Biji
getah ialah biji yang dihasilkan dari pokok getah yang matang. Biji getah
ini berbentuk bulat dan lonjong. Warnanya bergantung kepada spesis pokok
getah itu ada yang berwarna coklat, hitam, merah-kemerahan, berjalur hitam dan
putih.
Saiz
biji getah ini juga mengikut baka pokok tersebut ada yang kecil dan ada yang
besar kebiasaanya dalam lingkungan 20 mm hingga 35 mm. Kulit di bahagian
permukaannya keras, licin dan nipis dan mempunyai tertulang di bahagian
belakang biji getah ini. Isinya bewarna putih dan ia lembut serta kenyal.
Biji
getah ini akan gugur sendiri ke bumi apabila buah "meletup". Biji getah yang gugur ke
bumi boleh mengeluarkan tunas dan boleh menjadi baka anak pokok getah yang
baharu.
Biji
getah menjadi satu alat permainan kanak-kanak semasa dahulu untuk bermain laga
buah getah. Ia juga dijadikan buah congkak. Selain itu, biji getah juga sering
dijadikan peluru untuk lastik.
Selain
itu biji getah juga digunakan sebagai makanan dengan diperam atau dikenali
sebagai asam rong.
Asam
rong termasuk dalam kategori makanan tradisional. Tetapi perlu pelajari bagaimana
caranya biji getah itu menjadi bahan ramuan dalam masakan sehingga menjadi
juadah digemari ramai.
Hidangan
dengan campuran asam rong biji getah ini cukup popular dan menjadi resipi
turun temurun penduduk Jerantut, Pahang.
Asam
rong biji getah ini apabila dicampurkan dalam pelbagai jenis masakan mampu
menghasilkan rasa dan aroma yang boleh mengecurkan air liur.
Perkataan asam adalah
disebabkan cara menyimpannya iaitu diperam dalam tempoh waktu tertentu,
manakala rong pula merujuk bahagian isi dalam buah getah yang juga
dipanggil rong.
Asam
rong ini rasanya sedikit pahit kerana diperam untuk satu tempoh yang agak
lama. Berbulan-bulan juga disimpan untuk mendapatkan rasa asam sebenar.
Untuk
mendapatkan isi biji getah, ia perlu dipecahkan kulitnya. Cara pecahkan dengan
menggunakan batu lesung atau apa-apa yang keras seperti kayu, tungkul dan batu.
Isi
biji getah berwarna putih, lembut dan kenyal akan dijemur selama lima hingga
tujuh hari sehingga kering untuk menanggalkan selaput kulit daripada rong dan
menjadi kecut sepenuhnya.
Setelah
kering biji getah tadi ditumbuk tetapi tidak terlalu hancur. Selepas ditumbuk,
ia akan diramas bagi mengeluarkan minyak biji getah. Jika tidak dikeluarkan minyak biji getah,
asam rong yang dihasilkan kurang sedap dan berbau tengik bila disimpan lama.
Proses
seterusnya ialah biji getah yang telah ditumbuk dan diperah itu akan diperam di
dalam bekas tertutup seperti tempayan atau balang dan disimpan di tempat kering
bagi mengelak berkulat dan rosak.
Kebiasaanya
asam rong ini boleh bertahan dalam tempoh beberapa bulan
untuk menghasilkan rasa kelat-kelat lemak yang enak.
Selepas
disimpan lama dan cukup tempoh, barulah asam rong digunakan sebagai penambah
rasa dalam masakan.
Teksturnya
yang kering berderai menjadikan ia bahan perencah serba guna yang boleh diubah
suai mengikut pelbagai jenis masakan.
Ia
boleh dicampurkan ke dalam sayuran goreng, gulai, asam atau sambal bergantung
kepada selera si pembuat. Selain itu ia juga dijadikan sambal dan dimakan
dengan pelbagai ulaman.
Asam
rong yang siap diproses boleh dijual pada harga antara RM30 hingga RM35
sekilogram.
No comments:
Post a Comment