Menu agar-agar banyak jenis dan perisa.
Agar-agar paling asas dipanggil agar-agar kosong atau beldo sirap. Mudah
disediakan, tetapi rasanya tetap sedap.
Resipi agar-agar kosong.
Bahan-bahan
- 20 gram agar-agar tali.
- 6 cawan air
- Setengah cawan gula
- Sedikit gula batu
- ¾ cawan sirap berperisa ros
- 3 helai daun pandan
- Secubit garam
- 20 gram agar-agar tali.
- 6 cawan air
- Setengah cawan gula
- Sedikit gula batu
- ¾ cawan sirap berperisa ros
- 3 helai daun pandan
- Secubit garam
Cara-cara membuatnya:
- Masak agar-agar bersama air sehingga larut. Kacau rata.
- Kemudian masukkan gula dan gula batu. Terus kacau
- Tuangkan sirap, daun pandan serta secubit garam. Kacau sebati.
- Biarkan ia masak sehingga mendidih.
- Tapiskan ke dalam loyang atau bekas yang diingini
- Untuk lebih cepat membeku, letakkan di dalam peti sejuk.
- Apabila sudah membeku, sedia untuk dihidangkan.
- Masak agar-agar bersama air sehingga larut. Kacau rata.
- Kemudian masukkan gula dan gula batu. Terus kacau
- Tuangkan sirap, daun pandan serta secubit garam. Kacau sebati.
- Biarkan ia masak sehingga mendidih.
- Tapiskan ke dalam loyang atau bekas yang diingini
- Untuk lebih cepat membeku, letakkan di dalam peti sejuk.
- Apabila sudah membeku, sedia untuk dihidangkan.
- Biarkan sejuk sehingga membeku.
No comments:
Post a Comment