Monday, 25 November 2019

MENGAPA PUTU HALBA TIMBUL MUSIM HUJAN

Masuk sahaja musim tengkujuh, maka 'timbul' satu kuih terkenal di Kelantan iaitu putu halba. Putu halba sinonim dengan musim banjir. Turun sahaja hujan, maka tumbuhlah kedai-kedai menjual putu halba seperti cendawan tumbuh selepas hujan.

Putu halba diperbuat daripada ubi kayu yang diparut dan diperah sehingga kering. Dicampur dengan halba dan sedikit manisan atau gula. Ia sebenarnya lebih kurang macam putu piring.

Mengapa putu halba hanya ada pada musim hujan? Hal itu ada sejarah atau sebabnya. Kisahnya berlaku pada masa dahulu.

Masa musim hujan, banyak kawasan akan digenangi air. Pokok ubi kayu jenis yang tidak tahan dengan air. Jika digenangi air dua atau tiga hari, ubi kayu sudah tidak tahan. Pokok akan layu dan ubinya akan rosak. Keadaan ini dalam dialek Kelantan dipanggil 'carak'.

Jadi, pada musim hujan, pokok ubi kayu perlu dicabut atau dituai hasilnya. Bekalan ubi kayu akan berlebihan.

Jadi, pada musim hujan, menu ubi kayu menjadi pilihan seperti direbus, digoreng, dijadikan kuih kato, poli dan sebagainya. Termasuk dalam menu tersebut yang paling popular ialah putu halba.

Sebenarnya, sekarang ini kebanyakan sumber bekalan ubi kayu yang dijadikan putu halba bukan yang segar diparut. Sebaliknya, ia adalah yang telah dimesin dan dikeringkan.

Bekalan ubi kayu kering itu boleh didapati pada bila-bila masa atau sepanjang tahun. Maksudnya, putu halba boleh dibuat sepanjang tahun.

Ada penjual cuba menjual putu halba pada luar musim hujan, namun tidak mendapat permintaan tinggi.

Maka, jadilah fenomina putu halba sebagai makanan musim hujan.

No comments:

Post a Comment