Buah berangan rasa lemak manis serta tinggi
khasiat antara tarikan ia mendapat tempat dalam kalangan peminatnya tersendiri.
Pokok berangan biasanya tumbuh secara semula jadi di hutan di Malaysia.
Pokok berangan banyak jenis. Jadi, ukuran
buah juga berbeza. Kebanyakan jenis berangan di Malaysia ukuran buah agak
kecil, namun masih boleh dijadikan makanan. Kebanyakan buah yang ada di pasaran
di negara kita yang berukuran besar adalah diimport dari luar negara, terutama
dari China.
Buah berangan kebiasaanya di makan setelah
dibakar atau digoreng tanpa menggunakan minyak. Biasanya ia digoreng dengan
pasir dimasukkan ke dalam kuali atau dulang.
Buah berangan juga boleh ia dikeringkan dan
digiling menjadi debu seperti tepung yang kemudian dapat digunakan untuk
membuat produk roti, kuih-muih, pastri, pasta, polenta atau digunakan sebagai
bahan pemekat untuk kuliner sup atau membuat sos.
Buah berangan mempunyai serat yang tinggi
serta yang terbaik untuk sistem penghadaman. Amalan pemakanan serat secara
konsisten dapat merangsang pergerakan usus secara lebih lancar. Ini seterusnya
dapat mengelakkan keradangan dan ketidakselesaan perut.
Buah berangan kaya dengan pelbagai mineral
yang baik untuk kesihatan minda iaitu vitamin B khususnya folat, riboflavin dan
thiamin yang memainkan peranan penting dalam perkembangan neuron. Zat Kalium
yang ditemui dalam buah berangan pula membantu dalam meningkatkan peredaran
darah kepada otak, menyihatkan sistem saraf. Ini secara tidak langsung dapat
meningkatkan kebolehan daya ingatan dan fokus.
Kebaikan lain memakan buah berangan ialah mampu mengawal tekanan darah kerana
kandungan nutrisi yang padat dalam buah berangan juga amat baik dalam mengawal
tekanan darah kepada tahap optimum.
Kalium (K) berfungsi dengan mengawal
pergerakan air di dalam badan dengan kehadiran sodium. Ia juga bertindak
dengan mengurangkan tekanan pada salur darah bagi melancarkan lagi peredaran
darah. Tekanan darah yang optimum ini pula dapat mencegah daripada risiko
penyakit jantung atau strok.
Seterusnya khasiat dapat meningkatkan
ketumpatan tulang, yakni mengurangkan risiko tulang rapuh atau osteoporosis.
Keberadaan kuprum dan magnesium dalam buah berangan berfungsi menguatkan
tulang.
Mineral kuprum (Cu) adalah penting bagi
perkembangan tulang yang sihat di samping menguatkan sistem imun badan.
Magnesium (Mg) pula berperanan dalam meningkatkan ketumpatan tulang serta baik
untuk kesihatan menyeluruh.
Buah berangan juga didapati kaya dengan vitamin
C. Setengah cawan buah berangan mampu membekalkan sehingga 35 - 45% vitamin C
yang diperlukan sehari. Bagi mengekalkan nutrisi penuh vitamin C dari buah
berangan sebaiknya cara penyediaannya adalah ia boleh dipanggang dalam suhu
rendah. Diet yang kaya vitamin C adalah penting bagi tubuh melawan radikal
bebas yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit.
No comments:
Post a Comment