Banyak orang memperkatakan tentang khasiat ubi
geli-geli atau gegeli. Antara khasiat utama ialah masalah fungsi buah pinggang
yang kronik. Banyak orang yang telah sembuh apabila mengamalkan minum rebusan
ubi gegeli.
Selain ubi gegeli, pucuk gegeli juga boleh
dimanfaatkan untuk dijadikan sayur. Cara menggunakan pucuk gegeli sebagai sayur
ada sama dengan pucuk paku. Selain dijadikan sayur lemak, boleh juga digoreng
atau dibuat kerabu. Boleh juga dijadikan ulam setelah dicelur.
Pucuk geli-geli ini sedikit gatal jika
dimakan terus, tetapi tidaklah satu gatal menyebabkan tidak keselesaan. Untuk
menghilangkan rasa gatal itu, elok pucuk geli-geli direbus atau dicelur dahulu
dan dibuangkan airnya. Kemudiannya boleh dimasak dengan menu pilihan. Kalau
hendak dimasak teruspun tidaklah menimbulkan rasa gatal sangat.
Kalau tidak mahu dimasak, pucuk geli-geli
juga boleh dijeruk. Boleh jeruk macam daun maman. Boleh simpan lebih lama dan
ada rasa jeruk yang pasti menyelerakan.
Pokok geli-geli banyak tumbuh di kawasan
paya, parit dan tepi sungai atau kawasan lembab berair. Di kawasan kebun kelapa
sawit dan getah pun ada tumbuh asalkan tanah lembab dan ada air.
No comments:
Post a Comment